Turks mediacommissariaat legt tv-zender Hayatın Sesi boete op

Het Turkse mediacommissariaat RTÜK heeft de tv-zender Hayatın Sesi een geldboete opgelegd. De zender kreeg deze boete vanwege haar uitzending over de bomaanslag op 13 maart van dit jaar in het Güvenpark van Ankara.

Omdat de zender tijdens het nieuwsitem volgens RTÜK de boodschap ‘Dit land is onleefbaar geworden’ zou hebben uitgestraald, hebben ze daarmee terreurorganisaties als machtige organisaties neergezet, ‘en de angstaanjagende en intimiderende eigenschappen van terreurorganisaties weergegeven.’ Op deze wijze zouden de terreuractie, de plegers en de slachtoffers zo gepresenteerd zijn dat het dienst zou bewijzen aan de doelstellingen van de terreur.

In een reactie verklaarde Hayatin Sesi dat deze boete en beschuldigingen niet los gezien kunnen worden van zwarte propaganda rond het tv-kanaal, dat al een tijd aan de gang is. Het is een middel om de oppositionele tv-zender het zwijgen op te leggen, aldus Hayatın Sesi.

In een verklaring zegt Hayatın Sesi het volgende:

‘Na de aanslag op 13 maart hebben we uitzendingen gemaakt vanuit de plek van de ontploffing en voor de ziekenhuizen. Al onze uitzendingen waren erop uit om deze moordaanslag af te keuren, om een einde te maken aan moorden en wat de doen opdat dit soort aanslagen niet meer plaats kunnen vinden. Niet alleen een deskundige, ook een gewoon iemand die de uitzending heeft gevolgd zou zonder enig moeite tot deze conclusie komen.

‘Daarom is het duidelijk dat RTÜK geen enkel juridische of ethisch, menselijk bezwaar tegen onze uitzending kan hebben. De grootste angel is dat de nabestaanden van de massamoord op 13 maart in Ankara hun woede en reactie richting de regering hebben geuit en dat miljoenen mensen deze reactie gezien hebben via ons kanaal.

‘Dat onze zender niet goed valt in regeringskringen is al langer bekend. Regelmatige bedreigingen en het feit dat we regelmatig als doelwit worden aangewezen door de regeringsgezinde media zijn hier voorbeelden van. Het is bekend dat de regering geen oppositionele tv-kanalen wil die via TÜRKSAT uitzenden en daarom ook openbare aanklagers en RTÜK inschakelt om de uitzendlicentie van deze kanalen in te trekken.

‘Terwijl de massamoord in Ankara openlijk afgekeurd werd, is het niet te rijmen dat RTÜK deze uitzending als ‘propaganda voor terreur’ ziet. Wij zien deze stap van RTÜK dan ook als een opmaat om ons op den duur het zwijgen op te leggen. De druk op de oppositionele media in Turkije neemt met de dag toe.

‘Onze tv-zender, die de stem is van arbeiders, werkenden en onderdrukte volkeren en die zich sterk maakt voor democratie, mensenrechten en vrede, keurt deze boete af. We zullen hiertegen de nodige juridische stappen ondernemen. Tegen het monddood maken van ons kanaal roepen we u op om solidair te zijn met de zender Hayatın Sesi.’

Top