Bereidt Turkije een bloedbad tegen de Koerden voor?

De Turkse arbeidersvereniging DIDF maakt zich ernstige zorgen over de situatie in de Koerdische gebieden in Turkije. In de plaatsen waar de noodtoestand is uitgeroepen, zijn mensen hun leven niet meer zeker. In 2015 zijn extreem veel politieke tegenstanders gearresteerd en ondertussen zet de EU haar eigenbelang voorop en neemt het de mensenrechtensituatie in Turkije voor lief. DIDF roept onder meer op tot het beëindigen van deze hypocriete houding.

Wat er gaande is in de Koerdische gebieden in Turkije lijkt op een oorlogssituatie. De regering is de controle totaal kwijt. Als je naar de handelingen en de verklaringen van de regering – die tot de taak heeft om het probleem op te lossen – kijkt, krijg je heel snel de indruk alsof Turkije in oorlog is met een vijandige macht van buiten. In de laatste 6 maanden werd in verschillende Koerdische steden minimaal 53 keer noodtoestand uitgeroepen. Tijdens deze wekenlang durende noodtoestand, mochten de mensen meerdere malen en vaak meer dan 24 uur hun huizen niet verlaten. Op het moment van het schrijven van deze nieuwsbrief was nog steeds sprake van de noodtoestand in verschillende Koerdische steden. Hoe de veiligheidstroepen, politie, leger en speciale eenheden in deze gebieden te werk gaan is ronduit dramatisch. Veel stadsdelen en wijken werden/worden in puin gelegd. De beelden zijn vergelijkbaar met die van Syrië.
Door deze aanvallen zijn tot nu toe meer dan 1000 mensen gedood.

 

“Terroristen” elimineren

De ontwikkelingen van de afgelopen dagen in Cizre en Silopi zijn bijzonder zorgwekkend. In deze steden worden voorbereidingen getroffen voor een algemene aanval. Tienduizend militairen zijn naar de regio gestuurd. Alle onderwijzers die niet uit de regio afkomstig zijn werden per sms-bericht door de gouverneur opgedragen om het gebied te verlaten. In de scholen zijn nu speciale eenheden gestationeerd. Het leger bracht ongewoon grote hoeveelheden medicijnen en bloedreserves naar de provincie.

De grensovergang Habur werd voor 15 dagen gesloten. De Turkse premier Davutoğlu kondigde aan dat militairen desnoods van huis tot huis zullen gaan om “terroristen” te elimineren. De Nationale Veiligheidsraad (MGK) heeft verklaard dat de strijd tegen “het terrorisme” onverminderd door zal gaan. Sinds ruim 6 maanden zijn de rechtsregels en rechtsnormen in de Koerdische gebieden feitelijk afgeschaft. De paramilitaire eenheden bepalen de “rechtsgang” in de regio en passen het meest brute geweld toe. Deze eenheden zijn feitelijk ongrondwettig omdat ze officieel noch bij het leger noch bij de politie horen. De bevolking is rechteloos gemaakt en overgelaten aan de grillen van de veiligheidstroepen.

 

Koerden de straat op

De Turkse staat gebruikt ‘loopgraven’ als rechtvaardiging voor het optreden tegen de bevolking met onbegrensde geweld. Sluipschutters schieten op alles wat beweegt. Pantservoertuigen walsen over alles en iedereen heen die ze op de weg tegenkomen. Huizen, bakkerijen, winkels en cafés worden in brand gestoken. Maar al dit geweld kan het verzet van de bevolking niet breken. Ze gaan met duizenden tegelijk de straat op. Met verschillende protestacties verdedigen ze zich. Met gevaar voor eigen leven begraven ze met duizenden tegelijk hun doden. Onder deze zeer zwareomstandigheden, proberen de mensen hun dagelijks leven voort te zetten met nieuwe manieren: zorg voor kinderen en het organiseren van wederzijdse hulp Valse hoop

De beelden van de bezoeken van Merkel en andere vertegenwoordigers van de EU, waaronder Timmermans, aan Turkije – kort voor de Turkse verkiezingen – zitten nog vers in het geheugen. De toetredingsonderhandelingen tussen de EU en Turkije zullen naar voren worden gehaald. Zelfs als de onderhandelingen tot niets zouden leiden, geeft de EU hiermee een signaal dat ze niets geven om de situatie van mensenrechten in Turkije. Althans niets meer dan hypocrisie. Turkije wordt valse hoop gegeven zodat dat land de vluchtelingen naar Europa tegenhoudt.

In haar jaarverslag geeft de Mensenrechtenvereniging (IHD) aan dat in Turkije in 2015 3377 mensen in hechtenis zijn genomen omdat ze deelnamen aan protestacties. 201 van hen kregen gevangenisstraffen, 256 activiteiten werden verboden en 432 kantoren van HDP werden aangevallen. Meer dan 30 journalisten werden gevangen gezet. Zelfs rechters, officieren van justitie en advocaten die kritisch waren richting de regering worden geïntimideerd, gevangen gezet of vermoord. Een maand geleden werd Tahir Elçi, voorzitter van de Orde van de Advocaten in Diyarbakır op klaarlichte dag vermoord.

 

Oproep aan EU en Turkije

DIDF roept daarom tot de volgende acties op:

  • Nederland en de EU moeten ophouden met hypocrisie en een einde maken met alle contacten en elke gesprek met Turkije
  • De Turkse regering moet weer terug naar de onderhandelingstafel
  • Einde aan de noodtoestanden en het geweld in de Koerdische regio’s.

 

 

 

Top