Ontploffing in de Turkse hoofdstad Ankara

ankara1Tegen de avonduren vandaag vond in de Turkse hoofdstad Ankara wederom een ontploffing plaats. De ontploffing vond op een van da drukke plaatsen van Ankara, voor het Güvenpark bij bushaltes plaats. De plek van de ontploffing bevindt zich ook vlakbij een metro-toegang.

Volgens de eertse officiele verklaring zijn als gevolg van deze ontploffing 27 mensen om het leven gekomen, 75 mensen zijn gewond geraakt. Gevreesd wordt dat het dodental nog verder zal oplopen.

Volgens de eerste berichten is een auto met explosieven tot ontploffing gebracht. De verslaggever van het dagblad Evrensel, Birkan Bulut, heeft de ontploffing van dichtbij meegemaakt. Birkan Bulut verklaarde dat het een grote ontploffing was. Toen hij op de plaats was, zag hij dat een bus totaal uitgebrand was.

Het is een derde aanlsag in hoofdstad Ankara in vijf maanden tijd. Op 10 oktober 2015 vond een bomaanslag op de demonstartie voor vrede. Hierdoor hebben 102 mensen hun leven verloren. 500 mensen raakten gewond. Op 17 februari j.l. vond weer een aanslag plaats. Dit keer op voertuigen die militaire personeel vervoerden. Door deze aanslag zijn 28 mensen om het leven gekomen. Ook raakten 61 mensen gewond.

Als DIDF veroordelen wij deze laffe aanslag. Onze eerste gedachten gaan uit naar de doden. De gewonden en alle nabestanden wensen we veel sterkte toe. Deze aanslag, is net als de vorige aanslaggen, kan niet los gezien worden van de politiek die de AKP-regering zowel in de regio als in Turkije zelf voert. Dat is de politiek van oorlog, onderdrukking, angst, mensenrechtenschendingen en antidemocratische handelingen. De AKP-regering heeft tot nog toe geen serieuze werk gemaaakt om de verantwoordelijken van de vorige aanslagen op te sporen en te berechten. De AKP-regering dient een einde te maken aan deze politiek en daadwerkelijk werk te maken om de schuldigen achter deze aanslag op te sporen en te berechten. Ook de politiek verantwoordelijken dienen op te stappen.

Top