PERSVRIJHEID VERDER ONDER DRUK IN TURKIJE

Journalisten belanden in gevangenis, tv-zender Hayatın Sesi krijgt wederom geldboete

sebnem-korur-fincanci-ahmet-nesinDe druk op de vrije media in Turkije neemt verder toe. Gisteren werden drie journalisten gearresteerd en in de gevangenis gezet.

Prof. Dr. Şebnem Korur Finacancı, columnist van het dagblad Evrensel en voorzitter van mensenrechten stichting (THIV), Erol Önderoğlu, Turkije vertegenwoordiger van Reporters Without Borders (RSF) en schrijver Ahmet Nesin werden gisteren ‘onverwachts’ opgepakt door de Turkse autoriteiten. Net als vele journalisten waren deze drie journalisten  om de beurt symbolisch eindredacteur van het Koerdische dagblad Özgür Gündem. Dit, om een statement te maken tegen de druk op de Koerdische media en Koerdische journalisten. Tegen deze journalisten worden gevangenisstraffen geeist van tot 14 jaar.

 TV-zender Hayatın Sesi wordt bestraft van wege journalistieke werk

De Turkse regering is vast beraden om de tv-zender Hayatın Sesi  het zwijgen op te leggen. Vorige week heeft de zender van het Turkse mediacommissariaat (RTÜK) een fikse geldboete gekregen. Vandaag heeft Hayatın Sesi nog twee boetes opgelegd gekregen.

Ene boete werd opgelegd omdat Hayatın Sesi in zijn uitzendig aandacht heeft besteed aan de door IS gepleegde aanslag op 19 maart j.l. in Istanbul. Hierdoor zou de tv-zender tegen de toen geldende verboden hebben gehandeld.

De andere boete is opgelegd omdat Hayatın Sesi op 24 maart j.l. de inwoners van het Koerdische stad Cizre aan het woord heeft gelaten. De Koerdische stad Cizre was maandenlang belegerd geweest met uitgangsverboden. In haar uitzending van 24 maart j.l. vroeg Hayatın Sesi aan de inwoners van deze stad  wat ze hebben meegemaakt.

Is het dan journalistiek als je aan de inwoners van een stad waar honderden mensen zijn omgekomen niet mag vragen wat er gebeurd is? Hebben de mensen niet het recht om informatie te krijgen over wat er zich heeft voor gedaan? Is dat niet een van de taken van de journalisten?

De AKP-regering en het mediacommissariaat (RTÜK) hebben Hayatın Sesi de boetes opgelegd omdat deze zender kritisch is tegen de gevoerde beleid en opkomt voor de mensen die onder dit beleid te lijden hebben. Het is een opmaat om de zender helemaal van de buis te halen.

International solidariteit

Anders denkende journalisten, tv-zenders en andera media mogen niet het zwijgen worden opgelegd. Journalisten en tv-zenders in Turkije die opkomen voor de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting mogen niet alleen gelaten worden. Ze hebben daarom onze solidariteit nodig. De gevangen genomen journalisten moeten onmiddelijk worden vrijgelaten. Onafhankelijke media zoals Hayatın Sesi moeten met rust gelaten worden. Help mee om de persvrijheid in Turkije te verdedigen. Teken protest aan richting Turkse autoriteiten.

DIDF
Federatie van Democratische Arbeidersverenigingen

Top