Nieuwe Decreten Van De Turkse Regering:Drie Tijschriften, Tien Kranten En Twee Nieuwsagentschappen G

De Turkse regering heeft gisteren nieuwe decreten uitgevaardigd. Als gevolg van één van deze decreten zijn drie tijdschriften, tien (locale) kranten en twee nieuwsagentschappen gesloten.


De gesloten tijdschriften zijn: Evrensel Kültür (een maandelijkse tijdschrift over cultuur, kunst en literatuur), Özgürlük Dünyası (een maandelijkse tijdschrift over socialistische theorie en politiek) en Tiroj (een twee-maandelijkse tijdschrift over de Koerdische kunst en Cultuur). De eindredacteur van Evrensel Kültür, Aydın Çubukçu, reageerde als volgt op het besluit: “Evrensel Kültür viert haar 25 jarige bestaan door gesloten te worden. Hoera! Het eerste tijdcshrift op het gebied van cultuur dat gesloten wordt”.


De gesloten kranten zijn: Özgür Gündem, Azadiya Welat, Yüksekova Haber, Batman Çağdaş, Cizre Postası, İdil Haber, Güney Expres, Prestij Haber, Urfanatik en Kızıltepenin Sesi. Het zijn allemaal kranten die in de Koerdische steden worden uitgebracht.


En de gesloten nieuwsagentschappen zijn: Dicle Haber Ajansı en Jin Haber Ajansı. Jin Haber Ajansı is een agentschap dat gerund wordt door vrouwen. Deze twee agentschappen zijn ook Koerdisch.


Daags na de nieuwe decreet deed de politie invallen bij de kantoren van de tijdscriften en nieuwsagentschappen. Na doorzoekingen werden de kantoren verzegeld.


Met een andere decreet heeft de regering besloten dat de rectoren vortaan benoemd zullen worden door het stadshoofd. Met weer een andere decreet is besloten om 1267 academici te ontslaan uit hun functies.


Sinds de couppoging op 15 juli jl. is in Turkije sprake van een noodtoestand. Het land wordt geregeerd met decreten. Het parlement en de rechterlijke macht zijn aan de kant geschoven. Zonder tussenkomst van de rechters worden kritische media van de één op de andere dag gesloten door decreten uit te vaardigen. Vanwege deze ondemocratische handelingen van de Turkse regering en president Erdoğan zijn tientallen kritische media organen gesloten. Momenteel zitten er meer dan 100 journalisten in de gevangenissen. Ook vele schrijvers en academici bivakkeren in de Turkse gevangenissen. Democratisch gekozen burgemeesters in Koerdische steden worden gevangen genomen en deze gemeentes worden onder curatele gesteld.


Turkije is hard onderweg naar een fascistische regime met alle gevolgen van dien. We roepen iedereen op hiertegen in het geweer te komen.

Het bestuur van DIDF

Recente blogposts

Alles weergeven

Türkiye’nin’olağanüstü hal’e değil, demokrasi, barış ve özgürlüğe ihtiyacı var… Darbeye de diktatörlüğe de hayır! Türkiye olağanüstü günler yaşıyor. 15 Temmuz günü yapılan darbe girişiminin ardından E

Üç gün önce İstanbul’da İstiklal Caddesi’nden sonra bugün de Brüksel’in Zaventem Havaalanı ve Maalbeek Tren İstasyonu’nda yapılan ve çok sayıda insanın hayatına mal olan alçakça terör saldırısını lane