Wij Verklaren Ons Solidair Met De HDP

Wij verklaren ons solidair met de HDP (Democratische partij van volkeren)!


Het Turkse parlement heeft vrijdag j.l. ingestemd met een wetsvoorstel om de parlementaire onschendbaarheid van 138 parlementsleden op te heffen: 50 HDP’ers, 51 CHP’ers, 27 AKP’ers, 9 MHP’ers en 1 onafhankelijke. Maar het is geen geheim dat deze wetswijziging vooral bedoeld is om de pro-Koerdische HDP-leden het parlement uit te jagen en hen te vervolgen.


De weg om de parlementariers te vervolgen en gevangen te zetten is met deze wijziging vrij gemaakt. HDP-leden die door de Turkse regering en president Erdoğan worden beschuldigd met “steun aan terrorisme” zijn hiermee vogelvrij verklaard. Ze zullen worden vervolgd en gevangen gezet. Door steun te geven aan deze wetswijziging is de sociaal-democratische partij CHP ook medeplichtig aan de dictatoriale plannen van Erdoğan.


Koerdische politici vogelvrij verklaard!


Met deze ondemocratische beslissing worden niet alleen HDP-politici als doelwit aangewezen maar ook de wil van 6 miljoen mensen die op HDP hebben gestemd wordt genegeerd. De toch al moeilijke omstandigheden voor de HDP zullen nu verder aangescherpt. Hun zal op een democratische wijze van politiek bedrijven onmogelijk gemaakt. Dit zijn de plannen van president Erdoğan en zijn regering. Maar het zal niet zo gaan als ze het zouden willen. Want de AKP kan in het parlement door haar meerderheid anti-democratische wijzigingen doorvoeren, maar op straat zal het niet zo makkelijk gaan. Zeker als het om de Koerdische regios.


De co-voorzitter van de HDP, Demirtaş, verklaarde dat geen van de HDP-leden op vrijwillige basis naar de openbaar aanklager zullen stappen om zich te verdedigen. De HDP zal zich niet laten intimideren. HDP zal in en buiten het Parlement zich inzetten voor vrede en democratie. Elke aanval en repressie tegen deze politici beschouwen we als een aanval op ons zelf, op democratie en op mensenrechten. In de afgelopen periode hebben we vaak meegemaakt dat polariserende handelingen van Erdoğan en co in Turkije ook negatieve gevolgen hebben voor de mensen afkomstig uit Turkije in Nederland. Erdoğan exporteert graag deze polarisatie politiek naar het buitenland.


Handen af van HDP!


In haar strijd tegen onderdrukking en voor democratie staat de HDP niet alleen. Zowel in Turkije als in Nederland en Europa staan miljoenen mensen achter HDP en de strijd voor democratie en vrijheid. Als beweging voor democratie, oppositionele media, werkenden en oppositionele vakbonden zijn we juist in deze tijd solidair met de Koerden en de HDP.


Wij roepen alle democratische krachten in Nederland op om zich ook solidair te verklaren met de HDP. Wij doen een beroep op u om van de Nederlandse regering te eisen om haar steun aan het dictatoriale regime in Turkije in te trekken.


DIDF Nederland

Recente blogposts

Alles weergeven

Türkiye’nin’olağanüstü hal’e değil, demokrasi, barış ve özgürlüğe ihtiyacı var… Darbeye de diktatörlüğe de hayır! Türkiye olağanüstü günler yaşıyor. 15 Temmuz günü yapılan darbe girişiminin ardından E

Üç gün önce İstanbul’da İstiklal Caddesi’nden sonra bugün de Brüksel’in Zaventem Havaalanı ve Maalbeek Tren İstasyonu’nda yapılan ve çok sayıda insanın hayatına mal olan alçakça terör saldırısını lane