Turks Mediacommissariaat, RTÜK, verbiedt de uizending van de tv-zender Hayatın Sesi

Sinds vandaag (woensdag) omstreeks 20.00 uur mag de tv-zender Hayatın Sesi, niet meer uitzenden via de satelliet TÜRKSAT . TÜRKSAT is eigendom van de Turkse staat. Aan Hayatın Sesi is over dit verbod nog niets officieel meegedeeld. De uitzending werd abrupt zonder enige berichtgeving stop gezet.

De verantwoordelijken van Hayatın Sesi hebben via via gehoord  dat vanwege geldende noodtoestand in het land hun uitzending gestop is door een bevel van hoger hand. Zoals bekend wordt Turkije na de mislukte couppoging op 15 juli jl. geregeerd met decreten. Zo kan de uitzending van een tv-zender zonder een vorm van hoor en wederhoor stopgezet worden.

In de afgelopen periode heeft Hayatın Sesi verschillende malen geldboete gekregen van mediacommissariaat RTÜK. Hayatın Sesi is de enige zender in Turkije die kritisch is over gang van zaken in het land. Hij is de stem van arbeiders, onderdrukten, vrouwen  en minderheden. Hayatın Sesi maakt zich sterk voor democratie, mensenrechten en vrede. De AKP die geen enkel tegengeluid accepteert, wil nu daarom ook Hayatın Sesi het zwijgen opleggen.

Naast Hayatın Sesi zijn ook de uitzendingen van 12 andere zenders gestopt. Sommige van deze zenders zijn: Jiyan TV, Zarok TV, TV 10 en Van TV.

Hayatın Sesi zendt nu alleen via internet. Internet adres van Hayatın Sesi: www.hayatin-sesi.net. Onder de hashtag #HayatinSesiSustrulamaz wordt  via de social media veel geprotesteerd  tegen de besluit van RTÜK.

Anders denkende journalisten, tv-zenders en andere media mogen niet het zwijgen worden opgelegd. Journalisten en tv-zenders in Turkije die opkomen voor de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting mogen niet alleen gelaten worden. Ze hebben daarom onze solidariteit nodig. Onafhankelijke media zoals Hayatın Sesi moeten met rust gelaten worden. Help mee om de persvrijheid in Turkije te verdedigen. Teken protest aan richting Turkse autoriteiten.
DIDF
Federatie van Democratische Arbeidersverenigingen

Top